Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Diagnos av äggstockscancer

När man diagnosticerar äggstockscancer definierar man i vilket stadium sjukdomen befinner sig, från 1 till 4. I tidiga stadier har cancern inte hunnit växa så mycket. I senare stadier har den spridit sig.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Äggstockscancer upptäcks ofta först då sjukdomen redan hunnit sprida sig. Vid diagnos stadieindelas sjukdomen beroende på hur mycket tumören hunnit växa; vid stadium I är cancern begränsad till äggstockarna, vid stadium II-III finns olika grad av spridning i bäcken och bukhåla, och vid stadium IV har sjukdomen spridit sig till andra delar av kroppen. I tidiga stadier är prognosen god och de flesta patienter kan botas. Vid spridd sjukdom är prognosen sämre. Det finns dock även vid spridd sjukdom goda möjligheter att behandla och bromsa sjukdomen.

Olika typer av äggstockscancer

Den vanligaste typen av äggstockscancer (9 av 10 fall) är den som uppkommer i äggstockens ytskikt, så kallad epitelial äggstockscancer. Denna delas in ytterligare i olika typer, bland annat beroende på cellernas utseende. Ovanligare typer av äggstockscancer är cancer som uppkommer i äggceller eller bindvävsceller. För att säkerställa en diagnos krävs analys av ett vävnadsprov från tumören. Ett sådant vävnadsprov tas antingen innan eller efter att tumören opererats bort. Cellerna studeras i mikroskop för att fastställa att det verkligen rör sig om cancer, samt vilken typ av äggstockscancer.

Faktagranskad av:

Josefin Fernebro

MD, PhD. Specialistläkare i gynekologisk onkologi och onkologi.
Karolinska Universitetssjukhuset