Upptäcka

Upptäcka Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer bland män, den är till och med den vanligaste formen av cancer i Sverige. Man räknar med att 30 procent av alla äldre män i västvärlden kommer att få diagnosen prostatacancer. Tack vare ny kunskap och nya behandlingar är prognosen ofta god, men prostatacancer är aldrig en lätt sjukdom.

Orsaker och riskfaktorer

Prostatacancer är en elakartad tumör inne i prostatan. Prostatan är en av mannens könskörtlar. Den producerar vätska som blandas med spermierna vid sädesuttömning. Körteln är stor som en valnöt och sitter runt urinröret, strax under urinblåsan. Kvinnor har ingen motsvarighet till prostatan.

Det första symtomet på cancer är ofta att det blir svårt att kissa eftersom tumören växer och klämmer åt urinröret. Svårigheter att kissa behöver inte betyda att det är cancer. Prostatan börjar ofta växa vid 40 års ålder, vilket kan orsaka liknande symtom. Det kallas för godartad prostataförstoring och är helt ofarligt. Med stigande ålder ökar risken. Varje gång kroppens celler delar sig finns en liten risk för att arvsanlag blir felkopierade så att cellen blir en cancercell. Av någon anledning är det särskilt vanligt i prostatakörteln.

En cancer som växer angriper vävnader och organ som ligger intill prostatan och kan växa in i dessa. Cancerceller kan också föras med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen. Det vanligaste är att prostatacancern sprider sig till lymfkörtlar och skelett, speciellt skelett i höfter, bäcken och korsrygg. Spridning till andra organ är sällsynt. De vanligaste symtomen på spridning är smärtor i skelettet.

Svaret på frågan varför någon får prostatacancer är inte helt enkel. Vi vet att prostatacancer behöver det manliga könshormonet testosteron för att växa men i övrigt är inte orsakerna klarlagda. Man räknar med att endast några få procent av all prostatacancer är ärftlig. Sjukdomen är inte heller lika vanlig över hela världen. Det kan tyda på att prostatacancern är kopplad till bl a vår livsstil och kost.

Därför finns det inte heller några generella råd att ge till dig som vill försöka undvika prostatacancer. Det är självfallet aldrig fel att försöka undvika fet mat och istället äta en balanserad kost med mycket frukt och grönt, motionera regelbundet, vara försiktig med alkohol och avstå från rökning. Om inte annat minskar det riskerna för en mängd andra sjukdomar.


Senast uppdaterad: 2011-02-17

Någon att tala med

 

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2021-12-17

Approval ID: SE-9060-12-17-ONC