Kost och motion

Kost och motion

Mycket talar för att vår kost är starkt bidragande till att prostatacancer är så vanligt i Sverige. Det är dessvärre svårt att studera enskilda kostfaktorers inverkan på riskerna för olika cancersjukdomar. Det man med säkerhet kan säga är att man ska äta sådant som vi sedan länge vet är nyttigt i allmänhet: mycket grönsaker, frukt och fisk och inte så mycket kött och animaliskt fett.

Det som kan vara rätt och riktigt under ett skede av sjukdomen, kan vara direkt fel under ett annat. En frisk man ska egentligen inte ändra sin livsföring för att minska sin risk för att drabbas av prostatacancer – han ska ändra sin livsföring för att förbli frisk! Man måste vidga perspektivet och se till hälsan i stort. Detsamma gäller för män med en liten prostatatumör och för dem som har genomgått botande behandling utan att få återfall. Dessbättre är den kost och livsföring som är nyttig rent allmänt även bra ur prostatasynpunkt.

Har du fått en behandling som tar bort manligt könshormon är det extra viktigt att få i sig tillräckligt mycket kalk och D-vitamin.

I sena skeden av sjukdomen är aptitlöshet och viktnedgång vanligt. Då är det viktigast att du äter sådant som är gott, även om det är gräddglass med sylt! För din partner kan det vara sorgligt att laga mat som inte blir uppäten. Då är det bra att veta att aptitlösheten och viktnedgången kan vara en oundviklig del av sjukdomen. Att tala om detta är klokt, både med sin partner och med sin läkare.

Ibland kan det vara lämpligt att få extra energi med så kallade näringsdrycker. Dessa skrivs ut av dietisterna vid sjukhusen.

Det finns en del undersökningar som talar för att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för prostatacancer. Det är ingen tvekan om att du klarar påfrestningar av sjukdomen och av behandlingar bättre om man är i god allmän kondition. De allra flesta klarar av någon form av daglig motion. Även det lilla är bättre än inget! Ett varv kring kvarteret morgon och kväll kan vara en bra start. Målet bör om möjligt vara att promenera eller cykla åtminstone en halvtimme varje dag. För dem som har svårt med balansen kan stavgång kanske vara en möjlighet.

Rökning kanske ökar risken något för prostatacancer, men den är ett intet i jämförelse med den ökade risken för andra cancerformer, lungsjukdomar, hjärtsjukdomar, blodkärlsförträngningar, försvagning av kroppspulsådern, slaganfall, impotens, med mera! Om man är allvarligt sjuk i cancer är det kanske inte så klokt att sluta röka, men för övriga rökare är rökstopp utan tvekan den överlägset viktigaste enskilda åtgärden för att minska risken för framtida sjukdom. Bland rökande män med tidig prostatacancer, är det fler som dör av rökningen än av prostatacancer. Att sluta röka är svårt. Man kan få hjälp på sjukhus, vårdcentraler och företagshälsovård. Ibland kan receptbelagda läkemedel vara motiverade.


Senast uppdaterad: 2011-02-18

 

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2020-12-14

Approval ID: SE-7614- 12-20-ONC