Leva med

Leva med Prostatacancer

Cancer kan göra ont när en tumör trycker eller spänner, eller genom att tumörcellerna producerar ämnen som får smärtnerverna att reagera. Smärtsignalerna leds via nerverna till ryggmärgen och vidare upp till hjärnan. Det är först när signalerna når hjärnan som man känner smärta. Kirurgiska ingrepp och/eller strålbehandling kan bidra till smärtorna, tillfälligt eller under längre tid.

Många som får beskedet cancer blir rädda för att det kommer att göra ont. Vi förknippar cancersjukdom med svåra smärtor. Men mycket svåra smärtor drabbar endast ett fåtal och det finns behandling att få. Samtidigt är smärta i samband med cancer psykiskt påfrestande. Den är ofta långvarig och påminner ständigt om sjukdomen. Att du som patient känner dig trygg och väl omhändertagen kan bidra till att smärtan känns lindrigare.

Om cancern har spridit sig är det vanligare att du får smärtor. Det är då viktigt att du får tillräckligt med smärtlindring i form av tabletter, stolpiller, eller om det är nödvändigt med sprutor. Det är viktigt att lindra smärtan så att din livskvalitet kan vara så god som möjligt och att kroppen får möjlighet att återhämta sig. Oftast används morfinprodukter. Vinsten med att lindra smärtan är så mycket större än risk att bli beroende så tveka inte att ta emot smärtlindring.

Blir du tvungen att ofta använda morfin eller andra smärtstillande medel kan du få besvär av trög mage. Det motverkas relativt enkelt med fiberrik kost och laxerande medel.


Senast uppdaterad: 2011-02-18

Någon att tala med

 

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2020-12-14

Approval ID: SE-7614- 12-20-ONC