Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Symtom på lungcancer

Nytillkomna långvariga luftvägssymtom, bröst- eller ryggsmärta utan annan förklaring eller tillkomst av blodig hosta kan vara tecken på lungcancer.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Tidig lungcancer ger ofta endast diffusa symtom. Om man upplever nytillkomna långvariga luftvägssymtom, bröst- eller ryggsmärta utan annan förklaring eller tillkomst av blodig hosta kan det vara tecken på lungcancer. Andra mer allmänna symtom kan vara t.ex. trötthet och ofrivillig viktnedgång. Om man upplever symtom bör man kontakta sin vårdgivare för utredning.

Screening

Eftersom lungcancer ofta ger diffusa symtom i början så upptäcks den ofta i ett senare skede. Det är viktigt att hitta lungcancer i ett tidigt stadium för att öka möjligheterna till bot och långtidsöverlevnad. Här skulle lungcancerscreening kunna bli ett viktigt verktyg, speciellt av vissa riskgrupper som tidigare rökare.

Vad är lungcancerscreening?

Lungcancerscreening innebär att personer som kan ha högre risk att drabbas av lungcancer kallas till undersökningar för att upptäcka en eventuell lungcancer tidigt.

I studier har man visat att screening kan minska antalet dödsfall eftersom man då upptäcker sjukdomen i ett tidigare stadium (mindre avancerad sjukdom) och möjligheten att bota sjukdomen ökar.

Varför är det viktigt att införa ett nationellt lungcancerscreening-program i Sverige?

Tidig upptäckt är den enskilt viktigaste faktorn för att möjliggöra botande behandling. Två tredjedelar av lungcancerfallen upptäcks idag för sent, vilket avsevärt minskar möjligheten till botande behandling. Det är tydligt visat i två internationella studier att screening av högriskgrupper minskar dödligheten och ytterligare studier för att påvisa detta anses inte behövas. I dessa studier har man definierat högriskpatienter efter rökvanor och ålder och screeningen utgjordes av regelbundna kontroller med en speciellt skiktröntgen.

För att införa ett nationellt program för lungcancerscreening i Sverige finns en del frågetecken att reda ut. Det gäller både hur anpassningar till det svenska sjukvårdssystemet ska se ut och hur man bäst skulle kunna nå screeningpopulationen. Som ett led i en nationell implementering pågår regionala initiativ.

Vad gör AstraZeneca?

AstraZeneca engagerar sig nationellt och internationellt i frågan om införande av Lungcancerscreening. Till exempel ingår vi i partnerskap genom Nollvision Cancer www.nollvisioncancer.se och Lung Ambition Alliance www.lungambitionalliance.com för att genom workshops och seminarium öka kunskap och dela erfarenheter mellan läkare, beslutsfattare och länder.

För den som vill testa sin lunghälsa kan göra vårt symtomtest Lungkollen.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus