Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Socialt liv vid lungcancer

Ett cancerbesked är svårt för alla inblandade. Inte bara den som är sjuk, utan även familj och vänner. Men det hjälper ofta att prata om det, och att finnas där för varandra.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

En cancerdiagnos väcker ofta starka känslor och kan vända upp och ner på livet. Beskedet påverkar inte bara den som är sjuk utan även familj och vänner. Cancern kan påverka framtidsplaner, relationer, samliv och identitet. 

Tre äldre personer spelar kort.

Alla reagerar på olika sätt. Några med handlingskraft och beslutsamhet, andra med ilska eller oro och rädsla. En del tar avstånd från sina känslor och förnekar sin cancerdiagnos . 

Prata och sätt ord på tankar och känslor

Ibland kan det underlätta att prata med andra människor om det som har hänt och om de tankar och känslor som uppstått.

Olika patientföreningar kan också ge stöd. Där kan man få hjälp med hur man kan hantera sin situation och hur man kan agera i dialogen med sjukvården. Även om man inte känner att man själv behöver hjälp så kanske man, med de erfarenheter man fått, kan hjälpa någon annan i en liknande situation.

Sjukdomen kan ge symptom och behandlingarna ger ofta biverkningar. Det är viktigt att man tar hand om sig, lyssnar på kroppen och vilar när man behöver. Behöver man vila är det ofta bättre att vila flera korta stunder än en lång.

Fysisk aktivitet är också viktigt. Den trötthet som många upplever vid cancersjukdom går ofta inte att vila bort. Ta paus ofta. Det är klokt att försöka avstå från aktiviteter som man inte tycker om och spara sig till sådant man tycker är roligt.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus