Kost och motion

Kost & Motion

Att drabbas av en cancersjukdom kan medföra att ditt energi- och näringsbehov förändras. Det kan innebära att du behöver äta annorlunda. Beroende på hur du mår och vilken aptit du har kan matintaget se väldigt olika ut.

Vid vissa cancerdiagnoser och behandlingar finns risk för att du går ned i vikt. Det kan ske om du får svårigheter att tugga och svälja, nedsatt aptit, tidig mättnadskänsla och smakförändringar. Då bör den mat du äter vara så energi- och näringsrik som möjligt. Ät flera mindre mål fördelade över dagen. Det är viktigt att de mindre målen innehåller lika mycket näring som en normalstor portion. Detta för att förhindra att du går ned i vikt, men också för att minska risken för infektioner och för att du ska orka med de medicinska behandlingarna. En dietist kan ge råd.

En del behandlingar medför en ökad aptit. Vid problem med övervikt bör inte ditt matintag överstiga det energibehov du har. Det är en fördel om din vikt är stabil under behandlingsperioden för att du ska ha tillräckligt med ork.

Försök att stärka immunförsvaret på olika sätt. Om du orkar, så är lätt motion, exempelvis promenader, ett lätt sätt att stärka immunförsvaret. Vanliga vitamintillskott kan också stärka immunförsvaret.


Senast uppdaterad: 2009-06-23

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2020-12-14

Approval ID: SE-7614- 12-20-ONC