Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Operation av lungcancer

Möjligheterna att behandla lungcancer med operation beror på flera olika faktorer. Operation används framförallt när tumören inte har spridit sig utanför lungan.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Operation (kirurgi) används framförallt när tumören inte har spridit sig utanför lungan, det vill säga i stadium 1 och 2 samt i vissa fall vid stadium 3. Syftet med operationen är kurativ (botande). Inför och efter operation är det viktigt att försöka vara rökfri för den som fortfarande är rökare. För mer information om rökstopp inför operation- se avsnitt ”Hjälp och stöd”.

Vilken typ av operation som görs beror på var tumören sitter.

Lobektomi: Numera standardingrepp vid lungcanceroperationer. Används då tumören är begränsad till en del av lungan, en sk lob, då tas bara den delen bort och resten av lungan kan bevaras. Pulmektomi: I vissa fall är tumören spridd till alla delar så hela lungan måsta opereras bort. Denna operation utförs dock alltmer sällan.  

Inte sällan opereras även närliggande lymfkörtlar bort.

Vid spridd lungcancer kan det i enstaka fall vara aktuellt att operera bort metastaser som sitter utanför lungorna.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus