Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Socialt liv vid bröstcancer

Ett cancerbesked är svårt för alla inblandade. Inte bara för den som är sjuk, utan även för familj och vänner. Men det hjälper ofta att prata om det, och att finnas för varandra.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

Tre äldre personer sitter och fikar.

En cancerdiagnos väcker ofta stark ångest och vänder snabbt upp och ner på livet. Beskedet påverkar inte bara den som är sjuk utan även familj och vänner. Även om prognosen för de flesta med bröstcancer är god tar det mycket tid och kraft att kämpa mot sjukdomen och eventuella återfall. Cancersjukdomen kan påverka framtidsplaner, relationer, samliv och identitet.

Alla reagerar på olika sätt. Några med handlingskraft och beslutsamhet, andra med ilska eller oro och rädsla. En del tar avstånd från sina känslor och förnekar att de är sjuka.

Prata om din bröstcancer

Ett råd är att prata om det som har hänt och om sina känslor med andra människor. Uppmuntra gärna familj och vänner att ställa frågor. De flesta brukar vilja ställa upp och finnas till hands men vet inte riktigt hur de ska göra.

Olika patientföreningar kan också ge stöd. Där kan man få hjälp med hur man ska hantera sin situation och hur man ska agera i dialogen med sjukvården. Och även om man inte känner att man behöver hjälp, kan erfarenheter kanske hjälpa någon annan.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.