Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp
En kvinna busar med sina barn.

Hjälp och stöd vid Bröstcancer

Att drabbas av cancer kan vara svårt och chockartat, men det finns möjlighet att få hjälp och stöd.

 

Att få en cancerdiagnos innebär ofta att hamna i en akut kris. Många frågor och funderingar dyker upp och till exempel frågar man sig varför händer detta mig? Vad händer nu? Ledsamhet varvat med ilska och en stor oro inför framtiden bubblar upp. 

Många vänder sig till sjukvården, som ofta på ett mycket bra sätt kan svara på frågorna och dämpa oron. Givetvis kan ens närmaste familj och vänner vara ett fantastiskt stöd när man som mest känner sig nere. Men det kan också vara bra att prata med någon annan, med någon som gått igenom samma sak och utifrån självupplevda erfarenheter kan berätta och stödja. 

Bröstcancerpatienterna i Sverige har en egen paraplyorganisation som kallar sig Bröstcancerförbundet och den startades redan 1982. Bröstcancerförbundet har ett trettiotal lokala föreningar med ca 11 000 medlemmar runt om i landet.

Föreningarna har utbildade kontaktpersoner som man kan komma i kontakt med. Kontaktpersonerna är bröstcancerdrabbade kvinnor som gått igenom den akuta fasen och som med god insikt och förståelse kan stötta cancerpatienter efter att ha genomgått en utbildning. En del föreningar har även manliga anhöriga som är kontaktpersoner och som kan stötta andra män i samma situation.

Vill man veta var den närmaste förening finns kan man gå in på Bröstcancerförbundets hemsida och klicka på fliken ”Få stöd”. Där finns länkar till lokala föreningar.