Rehabilitering

Rehabilitering

Kvinnor som genomgått axillutrymning kan tyvärr få en molande värk, spänning och svullnad i armen på den sida där bröstet opererats.

Ibland kan man bli mer känslig för infektioner i handen och armen som kan svullna upp och bli ömma. Det kallas för lymfödem. Du kan förhindra lymfödem genom att skydda armen och handen från belastningar och skador.

Ibland kan det också någon vecka efter operationen bildas vätska, serom, under såret. Du känner det som en svullnad i armhålan eller på bröstkorgsväggen. Detta beror oftast på att det läcker lymfvätska från lymfkärl som delats i samband med operationen. För att få bort svullnaden kan det bli nödvändigt att punktera den med en nål och suga ut vätskan. Ingreppet är i princip smärtfritt, men kan behöva upprepas.   Om du har opererat bort lymfkörtlar i armhålan, kan du få svårt att röra armen i axelleden. För att inte axeln ska stelna, är det viktigt att du tränar rörligheten. Råd om lämpliga rörelser kan du få från en sjukgymnast.

Vad händer efter kirurgin

Efter operationen behövs ofta strålning eller medicinsk behandling för att minska risken att tumören kommer tillbaka. Ofta ges en kombination av flera sorters behandlingar. Risken för att du ska få återfall är störst under de första åren. Efter operation och eventuell annan behandling rekommenderas därför kvinnor som har haft bröstcancer att regelbundet göra läkarbesök och mammografiundersökningar.


Senast uppdaterad: 2010-05-25

Någon att tala med

Se vår patientutbildning om bröstcancer

 

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2020-12-14

Approval ID: SE-7614- 12-20-ONC