Behandling - bröstcancer

Behandling bröstcancer

Om du har fått bröstcancer har du många frågor att ta ställning till och mycket att bearbeta. Normalt startas en behandling för bröstcancer så snabbt som möjligt. Det är inte ovanligt att det bara går en vecka mellan upptäckt och påbörjad behandling för bröstcancer. Det är självfallet inte så lätt att ta till sig all information och ställa rätt frågor när man precis har fått ett cancerbesked. Men det är bra om du själv är aktiv och förberedd när du går till läkaren. Gör gärna en lista på frågor och sådant du vill berätta så du inte glömmer något.

Behandlingsplan för bröstcancer

Av din läkare kommer du att få en plan för hur din behandling kommer att ske. När läkaren gör behandlingsplanen tar han eller hon hänsyn till olika saker, till exempel vilken sorts tumör det är, hur stor den är, om den är hormonberoende och om den har spridit sig. Om du har genomgått klimakteriet har också betydelse.

Gör klart för dig, gärna tillsammans med anhöriga eller en patientförening, hur din behandlingsplan ser ut. Då kan du lättare följa din behandling och blir mer motiverad. Följ noggrant de instruktioner du får, till exempel att du ska söka hjälp vid oväntade infektioner eller biverkningar.

Ta hand om dig

Försök leva så hälsosamt som möjligt. Sov tillräckligt, äta balanserat och näringsriktigt, undvik rökning och alkohol och att försöka motionera på ett sätt som fungerar med din behandling. Då orkar du lättare med de psykiska och fysiska påfrestningarna som behandlingen innebär. Om du efter din behandling får någon form av besvär ta kontakt med din läkare eller sjuksköterska så fort som möjligt.

Olika människor hanterar sin situation på olika sätt, men ofta kan det kännas tryggt att upprätthålla umgänge och sociala nätverk på en nivå som passar dig och som du orkar med.

Olika behandlingsmetoder för bröstcancer

Bröstcancer behandlas som regel med en kombination av olika metoder, till exempel operation som kombineras med strålbehandling och läkemedelsbehandling. De två stora grupperna av läkemedel som används vid behandling av bröstcancer är hormonterapi och kemoterapi, det senare kallas även cellgiftsbehandling eller cytostatika.


Senast uppdaterad: 2009-01-23

Någon att tala med

 

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2020-12-14

Approval ID: SE-7614- 12-20-ONC