Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Undersökning av bröstcancer

Utredning av misstänkt bröstcancer innefattar vanligen trippeldiagnostik. Den består av tre delar: klinisk undersökning (palpation), bilddiagnostik (vanligen med mammografi och ultraljud), och vävnadsprov (biopsi). Här kan du läsa mer om de olika delarna av diagnostiken.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

Klinisk undersökning (palpation)

Palpation är en klinisk undersökning där en läkare eller specialutbildad sjuksköterska känner igenom patientens bröst och närliggande lymfkörtlar för att undersöka om de kan känna någon förändring. Om en knöl eller någon annan avvikelse upptäcks noteras storlek, konsistens och läge, och detta anges i remissen till mammografin.

Bilddiagnostik

Mammografi (bröströntgen) är det allra säkraste sättet att upptäcka bröstcancer, även små tumörer. I Sverige finns ett screeningprogram där alla kvinnor mellan 40 och 74 år erbjuds mammografikontroller vartannat år.

Mammografi är en enkel röntgenundersökning. Bröstet placeras mellan två plattor och sedan tas bilder i olika projektioner. Det kan göra lite ont när bröstet fixeras mellan röntgenplattorna men undersökningen är fort över. Med hjälp av mammografi kan man upptäcka även mycket små tumörer.

Ultraljudsundersökning av bröstet fungerar precis som den undersökning man gör vid en graviditet för att få en bild av fostret. Med hjälp av ljudvågor som skickas in i bröstet får läkaren upp en bild av bröstets insida på en tv-skärm. Undersökningen hjälper läkaren att särskilja fasta knölar från cystor fyllda med vätska och används ofta i kombination med mammografi för att förbättra diagnosen. Ljudvågorna är ofarliga och undersökningen är helt smärtfri.

Vävnadsprov (biopsi)

För att kunna ställa en säker diagnos tas ofta ett vävnadsprov från den misstänkta tumören. Provet undersöks sedan noggrant i mikroskop. Vävnadsprovet kallas för en biopsi och kan göras på flera olika sätt:

  • Finnålsbiopsi. Celler tas ut ur den misstänkta knölen med hjälp av en tunn nål. Denna metod ger information om det rör sig om cancerceller eller godartade celler.

  • Mellan/grovnålsbiopsi. Här används en grövre nål och läkaren ger lokalbedövning för att det inte ska göra ont. Då denna metod ger mer vävnad kan metoden också användas för att analysera vilken typ av bröstcancer det rör sig om. 

  • Vakuumbiopsi. Vid vakuumbiopsi ”sugs” vävnaden ut med hjälp av vakuum, och det ger möjlighet att få ut relativt mycket vävnad.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.