Undersökningar

Undersökningar

Eftersom äggstockscancer drabbar underlivet så görs större delen av undersökningarna i en gynekologstol. Det liknar till stor del en vanlig rutinkontroll hos gynekologen. Läkaren känner på magen och underlivet och gör en ultraljudsundersökning för att få en bild av hur det ser ut kring äggstockarna och i magen.

Vid ultraljudsundersökningen förs en mjuk stav in i slidan, det kan kännas obehagligt i början men gör inte ont. Läkaren undersöker också dina bröst eftersom man vet att det finns ett samband mellan bröstcancer och äggstockscancer.

Läkaren känner också på dina lymfkörtlar för att avgöra om de är svullna. Lymfkörtlar sitter bland annat i armhålorna, vid halsen och i ljumskarna. Utöver det får du lämna ett blodprov. Blodet testas sedan för att se om det finns spår av särskilda proteiner som man vet är mer vanliga i samband med cancersjukdom.

Om läkaren anser att det är lämpligt kan du behöva utredas vidare av en specialist. Där tar man ytterligare fler prov och gör olika röntgenundersökningar. Ibland tar man också ett prov från lymfkörtlarna med en nål.


Senast uppdaterad: 2015-05-08

Någon att tala med

 

www.cancer.nu Copyright, Astra Zeneca AB

AstraZeneca 151 85 Södertälje
Senast ändrad: 2020-12-14

Approval ID: SE-7614- 12-20-ONC