Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Cytostatika vid äggstockscancer

Cytostatika kallas även cellgifter eller kemoterapi. Det har en hämmande effekt på cellernas tillväxt och rekommenderas till de flesta kvinnor med äggstockscancer.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

De flesta kvinnor som diagnostiserats med äggstockscancer rekommenderas behandling med cytostatika, även kallat cellgifter och ibland kemoterapi. Cytostatika har en hämmande effekt på cellernas tillväxt och verkar genom att celler som är under delning dör. Vid äggstockscancer ges hos de flesta patienter cytostatika efter att tumören opererats bort. Syftet är då att behandla eventuella kvarvarande tumörceller. Ibland ges några kurer cytostatika innan en operation, för att krympa tumören så att en operation kan bli möjlig.

Det finns flera olika typer av cytostatika som är effektiva vid äggstockscancer. Den vanligaste behandlingen är att ge en kombination av två läkemedel. Cytostatika ges mestadels genom ett dropp på sjukhuset, oftast var tredje eller var fjärde vecka. Varianter i tablettform finns också.

Biverkningar av cytostatika

Behandlingen med cytostatika kan vara både fysiskt och psykiskt ansträngande och medför hos de flesta patienter biverkningar av olika grad. Det beror på att även friska celler påverkas av behandlingen. Vilka biverkningar som uppstår vid behandlingen beror på vilka friska celler som påverkas. Ofta innefattar biverkningarna illamående, håravfall, infektionskänslighet, blodbrist och uttalad trötthet (fatigue). Stickningar och domningar i händer och fötter, så kallade neuropatier, är också relativt vanligt.

Faktagranskad av:

Josefin Fernebro

MD, PhD. Specialistläkare i gynekologisk onkologi och onkologi.
Karolinska Universitetssjukhuset