Målriktad behandling: Till skillnad mot cytostatika, som angriper alla kroppens celler som delar på sig, riktar sig målriktad behandling in sig mot en defekt (förändring) i cancercellerna för att bekämpa dem specifikt. En grupp av målriktade läkemedel kallas för tyrosinkinashämmare (TKI). De verkar genom att sakta ner eller stoppa tillväxten av tumören. Det kan även bidra till att krympa tumörens storlek och förhindra att tumören kommer tillbaka efter operation. Vilken tyrosinkinashämmare som används beror på vilken typ av mutation (förändring) cancertumören uppvisar. Behandlingen är oftast i tablettform. Några av de vanligaste mutationerna finns i gener med förkortningen EGFR, ALK, ROS1 och BRAF. Det är viktigt att känna till de biverkningar som kan uppstå och att alltid kontakta behandlande vårdkontakt om besvär uppstår.
Immunterapi: Immunterapi verkar genom att hjälpa immunsystemet att bekämpa cancer. Immunterapi består av speciella antikroppar, så kallade monoklonala antikroppar, som är utformade för att känna igen ett visst målprotein i kroppen. Antikroppen binder till proteinet och gör så att immunförsvarets så kallade T-celler kan upptäcka tumören och attackera den.
Biverkningar av immunterapi kan uppstå, även allvarliga. Dessa kan bland annat vara infektion eller inflammation i olika delar av kroppen orsakade av immunförsvaret. Det är viktigt att till känna till de biverkningar som kan uppstå och alltid kontakta behandlingsansvarig vårdenhet/klinik.