Vanligaste formen av cancer bland kvinnor
Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer bland kvinnor och i Sverige drabbas var tionde kvinna av bröstcancer någon gång under sin livstid. Varje år diagnosticeras ca 10 000 nya fall av bröstcancer i Sverige, varav knappt 1 % är hos män. Medianåldern för insjuknande är 65 år och av de som drabbas är 5 % 40 år eller yngre. Även om insjuknandet i bröstcancer har ökat kraftigt under de senaste 50 åren blir överlevnaden och behandlingsmöjligheterna allt bättre.
Vad är bröstcancer?
Alla kroppens celler är programmerade att utföra olika uppgifter. Cellerna förnyas genom celldelning och denna process är noggrant reglerad för att säkerställa att de nya cellerna innehåller samma arvsmassa (DNA) som den ursprungliga cellen. Ibland går det dock fel när en cell ska dela sig och det uppstår förändringar i cellernas DNA som kan innebära att den nya cellen får andra egenskaper än ursprungscellen.
Kroppen har flera säkerhetssystem för att eliminera felaktiga celler, till exempel ett inbyggt självmordsprogram som kallas för apoptos. Ibland fungerar dock inte detta utan cellerna kan fortsätta att dela sig okontrollerat vilket leder till att fler och fler felaktiga celler bildas och det uppstår en cancertumör.Vid bröstcancer uppstår cancertumören från celler i bröstet.
Olika former av bröstcancer
Bröstcancer är en multifaktoriell sjukdom med olika sjukdomstillstånd och med olika biologiska egenskaper, dvs det finns flera olika former av bröstcancer. I de flesta fall börjar cancern i mjölkgångarnas celler, så kallad duktal cancer, men den kan också uppstå i mjölkkörtlarna, så kallad lobulär cancer. I enstaka fall har cancern sitt ursprung i den bindväv som finns mellan mjölkkörtlarna. Bröstcancer kan växa i olika takt, vissa tumörer är långsamväxande medan andra kan växa mycket snabbt. Beroende på biologin kan man dela in bröstcancer i olika subtyper och även basera behandlingen på detta. De olika typerna av bröstcancer är:
- Hormonkänslig bröstcancer
- HER2-positiv bröstcancer
- HER2-låg bröstcancer
- Ärftlig cancer med BRCA mutation
- Trippelnegativ bröstcancer
Primär/tidig bröstcancer
Vid primär/tidig bröstcancer är tumören enbart lokaliserad till bröstet men det kan finnas spridning till närliggande lymfkörtlar i armhålan. Det vanligaste symtomet på primär/tidig bröstcancer är en knöl i bröstet. Andra symtom kan vara indragning av huden, att bröstet blir förstorat och hårt, rodnad, så kallad apelsinhud, att det kommer blod eller vätska från bröstvårtan, eller en knöl i armhålan. Smärta och ömhet är mindre vanligt och brukar istället bero på hormonell påverkan av bröstkörtelvävnaden. De flesta knölar är inte cancer och 8 av 10 är helt ofarliga. Speciellt hos yngre kvinnor består knölar i brösten oftast av godartade förändringar.
Kombinationen av tidig upptäckt och effektiva återfallsförebyggande behandlingar har resulterat i att prognosen för bröstcancer är god. Ju tidigare en tumör upptäcks desto större är chansen att bli helt frisk. Det är därför viktigt att gå på de mammografiundersökningar man blir kallad till. Alla regioner erbjuder regelbundna kontroller med mammografi för kvinnor mellan 40 och 74 år. Alla bröstcancertumörer syns inte på mammografi och därför ska alltid sjukvården kontaktas om man får symtom som kan tyda på bröstcancer, även om man nyligen varit på mammografi.
Spridd/metastaserad bröstcancer
Vid spridd/metastaserad bröstcancer har cancerceller spridit sig från den ursprungliga brösttumören till andra delar av kroppen och gett upphov till så kallade metastaser eller dottertumörer. Vanliga metastaslokaler vid bröstcancer är skelett, lungor och lever. Beroende på vilka biologiska egenskaper bröstcancertumören har och till vilka organ cancern spridit sig, kan sjukdomsförloppet se olika ut. Vid spridd/metastaserad sjukdom kan patienten i regel inte botas, däremot finns goda möjligheter till att behandla sjukdomen med olika läkemedel för att bromsa tumörtillväxten och förlänga livet.