Att få ett cancerbesked vänder upp och ner på livet. Inte bara den som insjuknar drabbas, utan även de som står runt omkring som familj och vänner. Behandlingen vid äggstockscancer är lång och krävande och många får biverkningar av någon grad. Den som är yrkesaktiv behöver ofta vara sjukskriven under behandlingen och oftast en period efter behandlingen.
Kontaktsköterska och vårdens stöd till rehabilitering
En patient som fått diagnosen äggstockscancer tilldelas en kontaktsjuksköterska. Kontaktsjuksköterskan är en namngiven person med specialkunskap om äggstockscancer, som har en samordnande funktion i vårdkedjan och i kontakten med patienten.
En viktig del i kontaktsjuksköterskans arbete är att vägleda patienten genom behandlingen, samt stärka patientens möjlighet att vara delaktig i vården. Kontaktsjuksköterskan upprättar en skriftlig vårdplan som även innehåller en rehabiliteringsplan. Cancerrehabiliteringen syftar till att minska de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av cancersjukdomen och dess behandling, så att patienten ska må så bra som möjligt genom hela förloppet.
Rehabilitering är aktuell under hela processen från misstanke om cancersjukdom och framåt. Både den som är drabbad och dennes närstående kan erbjudas rehabiliteringsinsatser. Rehabiliteringen ser något olika ut i olika regioner i landet. Kontaktsjuksköterskan kan informera om vad som gäller i just den region där patienten bor.