Kost
Det är lätt att man minskar sitt matintag och går ner i vikt om man upplever olika besvär/symtom under sin cancerbehandling t ex.om man får svårigheter att tugga och svälja, nedsatt aptit, tidig mättnadskänsla och smakförändringar. Då bör den mat man äter vara så energi- och näringsrik som möjligt. Det kan underlätta att äta flera mindre mål fördelade över dagen. Det är viktigt att de mindre målen innehåller lika mycket näring som en normalstor portion. Detta för att förhindra att man går ned i vikt, men också för att man ska orka med de medicinska behandlingarna. En dietist kan ge individanpassade kostråd. Det kan vara bra att följa sin vikt genom att väga sig en gång i veckan för att kontrollera att man får i sig tillräckligt med näring. Om man äter kosttillskott är det viktigt att informera behandlande läkare om detta, eftersom vissa kosttillskott inte bör tas i kombination med vissa behandlingar.
Fysisk aktivitet
Under pågående cancerbehandling kan man behöva anpassa sin fysiska aktivitetsnivå, men det är inte farligt att röra på sig. Om man har en infektion i kroppen ska man dock undvika hård ansträngning.
En fysioterapeut kan ge tips och individanpassade råd under och inför olika behandlingar.
Andningsfunktionen kan bli nedsatt efter en lungoperation eller strålbehandling. Det kan påverka den fysiska konditionen. Fysioterapeuten kan hjälpa till med övningar för att förbättra andningsförmågan. Det är också vanligt att man drabbas av en cancerrelaterad trötthet som det inte går att vila sig ifrån. Fysisk aktivitet hjälper mot denna trötthet.
Det viktiga är att röra på sig regelbundet även efter avslutad behandling. Det kan räcka med promenader eller annan fysisk aktivitet med måttlig intensitet. Det kan även vara bra att jobba med sin styrka. Det kan vara enkla övningar som man kan göra hemma.