Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Operation av prostatacancer

Om cancern enbart finns inuti prostatan går den att operera. Om hela tumören går att operera bort är chanserna goda att bli helt frisk.

Senast uppdaterad:

15 maj 2022

En man sitter på en sjukhussäng. En sjuksköterska lägger sin hand på hans axel.

Så länge cancern enbart finns inuti prostatan går den att operera. En vanlig metod är en så kallad radikal prostatektomi, vilket innebär att hela prostatan med tumör tas bort tillsammans med sädesblåsorna. Operationen görs antingen med ett snitt i bukens nedre del eller med hjälp av så kallad titthålskirurgi. En alternativ metod som används på många sjukhus är att man opererar med hjälp av en robot. Ibland inleds operationen med att lymfkörtlarna runtom prostatan tas bort och undersöks i mikroskop för att säkra att cancern inte har spridit sig. Därefter tas hela prostatakörteln bort.  

Om hela tumören går att ta bort vid operationen är chanserna goda att bli botad. En radikal prostataektomi innebär dock en viss risk för biverkningar i form av impotens och urinläckage. Även om kirurgen är ytterst försiktig kan de blodkärl och nervtrådar som styr erektionen lätt skadas vid operationen. Urinläckage är vanligast de närmaste månaderna efter operationen och ofta övergående. Läckaget beror på att slutmuskeln som sitter runt urinröret vid prostatakörteln påverkas av operationen.

Ibland kombineras operation med läkemedel.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus