Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Cytostatika vid prostatacancer

Cytostatika är en behandling som använder kraftfulla läkemedel för att döda snabbväxande celler i din kropp. Cytostatika används ofta för att behandla cancer, eftersom cancerceller växer och förökar sig mycket snabbare än de flesta celler i kroppen.

Senast uppdaterad:

15 maj 2022

Cytostatika är läkemedel mot cancer som kan ges i tablettform eller injiceras i en ven. Dessa läkemedel färdas genom blodomloppet för att nå cancerceller i de flesta delar av kroppen.

Cytostatika används ibland om prostatacancer har spridit sig utanför prostatakörteln och hormonbehandlingen inte fungerar. Ny forskning har också visat att cytostatika kan vara till hjälp om det ges tillsammans med hormonbehandling. Cytostatika är dock inte en standardbehandling för tidig prostatacancer.

Cytostatika som används för prostatacancer

Läkare ger cellgifter i cykler, med varje behandlingsperiod följt av en viloperiod för att ge dig tid för återhämtning. Cykler är oftast 2 eller 3 veckor långa. Schemat varierar beroende på vilka läkemedel som används.

Cytostatika angriper celler som delar sig snabbt, varför de verkar mot cancerceller. Andra celler i kroppen, som de i benmärgen (där nya blodkroppar skapas), slemhinnan i munnen och tarmarna och hårsäckarna delar sig dock också snabbt. Dessa celler kan också påverkas av cellgifter, vilket kan leda till biverkningar.

Biverkningarna av cytostatika beror på vilken typ och dos av läkemedel som ges och hur länge de tas.

Biverkningarna försvinner vanligtvis när behandlingen är avslutad. Det finns ofta sätt att minska dessa biverkningar, till exempel kan läkemedel ges för att förhindra eller minska illamående och kräkningar.

Behandlingslängden för avancerad prostatacancer baseras på hur väl den fungerar och vilka biverkningar du får.

Faktagranskad av:

Roger Henriksson

Senior professor i onkologi och överläkare, Institutionen för Strålningsvetenskaper – Onkologi, Umeå universitet och Cancercentrum Norrlands universitetssjukhus