Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Målriktad behandling vid bröstcancer

Målinriktad behandling angriper specifika mekanismer i tumörcellen som är av betydelse för cancercellens överlevnad. Oftast är målet för dessa behandlingar proteiner, enzymer eller molekyler som har en roll vid signalering av de vägar som styr normal celltillväxt.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

En del målinriktade behandlingar ges beroende på indikation/sjukdomstillstånd som enda behandling (monoterapi) medan andra kombineras med andra läkemedel (kombinationsterapi). Målinriktade behandlingar kan användas vid en viss typ av ärftlig cancer (BRCA-muterad cancer), där den utnyttjar cancerns försämrade förmåga att korrigera fel i sin genetiska information (exempelvis PARP-hämmare). Andra målriktade behandlingar kan vara ämnen som blockerar cellcykel och celltillväxt via enzymer (till exempel CDK4/6-hämmare), enzymer som styr celltillväxt (mTOR-hämmare), metabolism och cellöverlevnad. Dessa läkemedel ges i kombination med endokrin behandling.

Forskning pågår

Det finns ett stort behov av att identifiera fler nyckelmekanismer som cancercellerna är beroende av eller använder sig av vid resistensutveckling mot existerande terapier. Forskning är nödvändig för att kartlägga dessa, för att utveckla mediciner mot dem. Ett flertal kliniska studier pågår med nya läkemedel för att kunna undersöka om och hur målriktade terapier har nytta för enstaka patienter och patientgrupper baserat på deras cancerkaraktär.

Kliniska studier gör det möjligt att ny evidens skapas, som kan förbättra cancervården, förlänga livstiden och öka livskvaliten med sjukdomen eller erbjuda en till chans till behandling.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.