Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Undersökning av äggstockscancer

Det krävs flera olika undersökningar för att säkerställa om du har äggstockscancer. Standardiserat vårdförlopp syftar till att du ska få minskad onödig väntan, förkortad tid till start av behandling, och en jämlik cancervård, oavsett var i Sverige du bor.

Senast uppdaterad:

20 maj 2022

Genomskärning av inre kvinnligt könsorgan. Två pilar med tillhörande text pekar på äggledare och äggstock.

Då äggstockscancer misstänks behöver man genomgå olika undersökningar för att säkerställa diagnosen. Först undersöks man av en gynekolog som gör en vanlig gynekologisk undersökning och känner på magen och underlivet. Gynekologen genomför också ett vaginalt ultraljud.

Genom ett blodprov kontrolleras tumörmarkören CA125 som är ett protein som kan vara förhöjt i blodet vid äggstockscancer. CA125 kan även vara förhöjt på grund av godartade tillstånd, och ett förhöjt värde behöver således inte betyda att man har en cancer.

Om misstanken kvarstår genomgår man en röntgen, oftast datortomografi, för att se om sjukdomen har spridit sig. Om en tumör hittas tas vävnadsprov och om det finns vätska i buk eller lungsäck tas cellprov för analys.

Standardiserat vårdförlopp

Utredningen för misstänkt äggstockscancer görs enligt ett standardiserat vårdförlopp (SVF) med syfte att minska onödig väntan för patienten, förkorta tiden från cancermisstanke till start av behandling, samt att säkra en jämlik cancervård oberoende av var i Sverige man bor.

Faktagranskad av:

Josefin Fernebro

MD, PhD. Specialistläkare i gynekologisk onkologi och onkologi.
Karolinska Universitetssjukhuset