Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Anti-HER2 behandling av bröstcancer

Gemensamt för anti-HER2-behandling är att dessa läkemedel är riktade mot HER2-proteinet som finns på cancercellernas yta vid HER2-positiv bröstcancer.

Senast uppdaterad:

23 jun 2023

Ca 15 % av alla bröstcancer är så kallade HER2-positiva och HER2-testning ingår i den rutinmässiga vävnadsdiagnostiken vid bröstcancer. HER2-positiv bröstcancer är ofta en aggressiv och snabbväxande bröstcancerform, men lyckligtvis svarar denna typ av cancer ofta väldigt bra på behandling. Anti-HER2-behandling omfattar läkemedel som på ett eller annat sätt är riktade mot HER2-receptorn som finns på cancercellernas yta, vilket hämmar en viktig signalväg hos cancercellerna och kan leda till hämmad celldelning eller att cancercellerna går under och dör. Anti-HER2-läkemedel kan verka på utsidan av cancercellerna (till exempel antikroppar) eller på insidan (till exempel tyrosinkinashämmare). Anti-HER2 behandling ges ofta, men inte alltid, i kombination med cytostatika och kan ges intravenöst (dropp) eller oralt (tablett).

Antikroppsläkemedelskonjugat (ADC-behandling)

Det finns även antikroppar riktade mot HER2-proteinet som också har ett cellgift kopplat till sig, så kallade antikroppsläkemedelskonjugat (ADCs). Efter att dessa antikroppar har bundit till cancercellernas yta, dras de in i cellen och kan därmed leverera cellgiftet direkt till cancercellerna, samtidigt som normala celler inte exponeras i samma utsträckning. Antikroppsläkemedelskonjugat används oftast vid HER2-positiv bröstcancer, men även vid HER2-låg bröstcancer finns det evidens att en viss typ av ADC kan förlänga densjukdomsfria överlevnaden.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.